8 Mayıs 2015 Cuma

Gücün Mimarı Çelik Malzeme

   Her maddenin kullanım açısından üstün olduğu kullanımını zorunlu hale getirdiği bir özelliği vardır. Mesela yerdeki bir taş ne işe yarar ki tarlada görsen umursamazsın ama duvar örecek
olsan temel atacak olsan onu yerde ararsın peki niye, orada bedava durmaktadır. Diğer malzemelere nazaran ekonomikliği, kullanım amacına uygunluğu, kolay bulunabilmesi ve bunun gibi birçok üstün yönleri ortaya çıkar. Herkes bir ürünü kullanırken kendine bu soruyu sorar neden bu, çünkü işimi gören malzeme budur. Zaten günümüzde çalışmalar bütün istekleri karşılayacak süper metali bulmaya yönelik atılmaktadır.

Neden çelik diye sorsalar cevabı basit, daha iyisi çıkana kadar bu diyebiliriz. 



Birkaç başlıkta sıralayalım.




1. Yüzde yüz geri dönüşüm ve sürdürebilirlik


Sürdürebilir yapılaşma için, gelecek kuşakları da, düşünerek, çevreye zarar vermeden üzerinde yaşadığımız dünyanın kaynaklarını, çok verimli ve sakınarak kullanmamız zorunludur. Çelik üretim ve yapım aşamasında diğer malzemelere göre çevrede en az etki yaratan, kullanımda sağlığa zararı olmayan, sürekli olarak 100% geri dönüşebilen benzersiz yapı malzemesidir. Sökülen bir çelik yapı yeniden kurulabilir, çelik elemanlar yeniden yeniden kullanılabilir, hiçbiri olmuyorsa eritilip yeniden çelik yapılabilir Çelik, kayıpsız geri kazanım ve dönüşüm olanaklarıyla çok büyük ekonomik değer yaratır, hiçbir atık ve artık bırakmaz, zehirli madde veya kirlilik üretmez. Çelik, doğal ışıktan, güneş enerjisinden en iyi şekle yararlanılmasını sağlayan tasarımı, ısı yalıtım olanakları, hafif olmanın getirdiği malzeme, taşıma ve enerji kazançlarıyla doğadaki hammaddelerin de daha verimli kullanılmasını sağlar. Tüm bu özellikler çelik yapılaşmanın ve gelişmenin “sürdürülebilir” olmasını sağlar.

2. Depreme karşı tam güvenli

Çelik taşıyıcılı bir yapının kütlesi aynı boyutlardaki bir betonarme yapıya göre yaklaşık %40-60 daha düşüktür. Deprem yükleri yapının kütlesiyle doğru orantılı olduğundan çelik yapıya etkileyecek deprem yükleri de aynı oranda azalır. Çeliğin büyük şekil değiştirebilme özelliği (sünekliği), çelik taşıyıcı yapının hem aldığı enerjiyi sönümlemesini hem de taşıyıcı özelliğini yitirmeden depremi en az hasarla geçirmesini sağlar. Çelik yapının deprem davranışlarının çok iyi hesaplanabilir olması sayesinde deprem hasarlarının kolonlar yerine kirişlerde oluşması sağlanabilir. Böylece deprem sırasında yapıyı kullanmaya devam ederken, varsa oluşan hasarların çabuk onarılabilmesi olanağı elde edilir. Tüm bu olanaklar çelik taşıyıcılı depreme karşı tam güvenli kılar.

3. Üretimde ve kullanımda tam kontrol

Çelik taşıyıcı yapının tüm elemanları fabrika ortamında ve gerekli uluslararası kalite programlarına uygun güvenceyle üretilir. Fabrika üretiminde olduğu gibi şantiyede yapılan işler de kontrollü ve belgelidir. Çeliğin önemli bir özelliği de taşıyıcı elemanlarının üretim, kurulum ve kullanımda her an kontrol edilebilir ve yapılan kontrollerin denetlenebilir, test edilebilir ve belgelenebilir olmasıdır. Çelik yapıların bu tür işleri yapabilecek olanak, bilgi ve beceriye sahip yeterli kuruluşlar tarafından yapılması gerekir.

4. Estetik, işlevsel ve yaratıcı tasarımlar

Çelik tasarımcısının hayal edeceği her şekil alabilir, çok değişik formlarda işlenebilir, çok değişik çözüm olanakları sağlar. Küçük çelik kesitlerle büyük açıklıkların geçilebilmesi tasarımcılara geniş yaratıcı olanaklar sunar. Kullanım açısından ferah ve işlevsel alanlar yaratılmasına olanak verir. Türkiye'de de güzel örnekleri olan ve dünyada uluslararası tasarım ödüllerini alan yapıların büyük bölümü çelik taşıyıcılıdır.

5. Yüksek teknoloji, yüksek katma değer, yüksek rekabet gücü

Çelik yapı, ileri teknoloji ve kuru yapı yöntemleriyle üretildiğinden inşaatta, paralel, hızlı yapı programlaması yapılabilir. Çelik yapı teknolojisi programlanabilirdik, tam kontrol, küçük şantiye alanı, sıfır stok kavramlarını da beraberinde getirir. Tüm bu olanaklarla yapım sürelerinin kısalığı yatırımın ekonomikliğini arttırır, maliyetlerin kontrol altında tutulmasını sağlar. Çelik yapı teknolojisi inşaat sektörümüzün rekabet gücünü arttırabilmesi için çok önemli bir araçtır.

6. Hızlı ekonomik yatırımlar

Çelik taşıyıcı sistem, fabrika ortamında kısa sürede üretilir veya hava koşullarından etkilenmeden hızla kurulur. Yapım süresinin kısa olması maliyetlerde büyük kazançlar sağlar. Kısa sürede gerçekleştirilen projelerde bina pazara tam zamanında sunulabilir. Geleneksel sistemlere göre kolon ve kiriş kesitlerinin çok daha küçük olması, bina büyüklüğü ile orantılı olarak çok önemli kullanılabilir alanlar kazandırır. İnce döşemeler aynı yükseklik için daha fazla kat inşa etme olanağı sağlarken, esnek iç hacimler, tesisat yenileme, kablolama ve benzeri sistemlerdeki teknik üstünlükler binanın pazarlanabilirliğini ve piyasa değerini arttırır.

7. Esnek kullanım, uzun ömür, yenilenebilirlik

Çelik taşıyıcı yapılar, zaman içinde değişen kullanıcı veya teknolojik değişim isteklerinin gerektirdiği işlemlerin kolayca yapılmasına uyumludur. Bu nedenle diğer yapı türlerine göre çelik yapının kullanılabilir teknolojik ve ekonomik ömrü çok uzundur. Ayrıca yenilemeler yapılarak bir ömür daha da uzatılabilir. Tasarım kontrolleri yapılarak çelik yapılara yatay, düşey ekler ve bu değişikliklerin gerektirdiği güçlendirmeler yapılabilir. Çelik bir yapının sökülüp başka bir yere taşınması olanağı vardır. Bu işlemler çelik yapının işlevselliği ve sağlamlığı tamamen korunarak yapılabilir.

     Tabi ki her maddenin her şeyin bir güzelliği olduğu kadar bir kusuru da vardır. Kısaca bu ve bunun gibi birçok özellik çeliğin kullanım alanını genişleten birçok unsurdur. Daha öncede değindiğim gibi daha iyisi çıkana kadar çeliğin popülaritesi düşmeyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İş yoğunluğum dolayısıyla yorumlara cevap veremeyebilirim. Anlayışınız icin teşekkürler.